Ziekten en bijbehorende vaccinaties

Hier vind je uitgebreide informatie over veel voorkomende ziekten en je gezondheid op reis. Kijk hieronder naar de ziektes waar je een vaccinatie voor kunt halen of waar je in geïnteresseerd bent.

Op reis heb je daarnaast veel kans om reizigersdiarree op te lopen. Dit is in het algemeen vervelend, maar niet gevaarlijk. Dit is anders bij malaria: daar kun je je erg ziek door voelen en het kan ook gevaarlijk zijn. Bereid je dus goed voor!

Laat je overigens niet al te erg ontmoedigen door alle informatie over narigheid op reis: de meeste mensen komen gezond en wel weer thuis. Het helpt wel als je de risico’s kent om je vakantie niet te laten bederven.

Hepatitis A

Hepatitis A is een vorm van leverontsteking die wordt veroorzaakt door het hepatitis A virus (besmettelijke geelzucht). Dit virus wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en water.

De ziekte komt veel voor in Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en Azië, maar ook in sommige landen rond de Middellandse zee. In Nederland komt de ziekte bijna niet voor.

Hepatitis B

Hepatitis B is een vorm van leverontsteking die wordt veroorzaakt door het hepatitis B virus (HBV). Dit virus wordt overgedragen via bloed-bloed contact of via seksueel contact. U kunt dit virus oplopen wanneer u via een wond in contact komt met besmet bloed of door onbeschermd seksueel contact (zonder condoom) met iemand die besmet is met het hepatitis B virus.

Hepatitis B komt wereldwijd voor, met name in Azië, Afrika en Midden- en Zuid-Amerika.

DTP

Difterie is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Corynebacterium diphtheriae. Difterie wordt overgedragen door mensen die de bacterie bij zich dragen in de keel of op de huid. Dit kan bijvoorbeeld door hoesten en niezen, maar ook via wondvocht.

Tetanus is een ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani die in aarde en straatvuil voorkomt. Tetanus kan men oplopen als straatvuil, aarde, mest of stof in een verwonding komt, of door een dierenbeet. Mensen kunnen elkaar niet besmetten.

Poliomyelitis is een ziekte die wordt veroorzaakt door het poliovirus. Er zijn 3 typen poliovirus. Het virus wordt van mens op mens overgedragen via ontlasting. Het virus kan daarnaast goed buiten het lichaam overleven. Het poliovirus kan daardoor onder onhygiënische omstandigheden ook via het voedsel of drinkwater worden overgedragen.

Difterie komt over de hele wereld voor als kinderziekte. In landen waar het vaccinatieprogramma goed wordt aangehouden is difterie hoofdzakelijk een importziekte die niet tot verdere verspreiding leidt. Tetanus komt overal op de wereld voor, dus ook in Nederland. In 2014 heeft het virus zich echter weer naar verschillende landen verspreid.

Buiktyfus

Buiktyfus wordt veroorzaakt door de salmonella bacterie en komt in veel tropische landen voor. De buiktyfus bacterie wordt overgebracht door slechte hygiëne; iemand die besmet is met buiktyfus scheidt de bacterie via de ontlasting uit en zo kan de salmonella bacterie bijvoorbeeld via de ongewassen handen van een kok in het voedsel van de argeloze reiziger terechtkomen.

Buiktyfus komt voor in Marokko en Jemen, in Haïti en in een aantal landen in Azië.

Gele koorts

Gele koorts wordt veroorzaakt door een virus dat door muggen wordt overgebracht.

Gele koorts komt alleen voor in Zuid-Amerika, Afrika, Panama en op de Caribische eilanden Trinidad en Tobago.

Meningitis

Meningitis (Meningokokken) behoort tot de infectieziekten en is een ontsteking van de hersenvliezen. In de meeste gevallen wordt meningitis veroorzaakt door een bacterie of een virus, waarbij een ontsteking door een bacterie veelal ernstiger verloopt.

Meningokokken meningitis komt overal ter wereld voor. In de regio ten zuiden van de Sahara in Afrika komt meningitis tijdens het droge seizoen in epidemieën voor.

Rabiës

Rabiës is een virusinfectie van de hersenen die zonder tijdige behandeling dodelijk afloopt. U kunt het rabiësvirus krijgen als een besmet dier u bijt, krabt of likt op een beschadigde huid.

Rabiës komt vooral voor in Oost-Europa, Afrika, Azië en Latijns Amerika.

TBC

Tuberculose wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie. Deze bacterie veroorzaakt vooral ontstekingen in de longen. Tuberculose kan echter ook voorkomen in andere delen van het lichaam.

Tuberculose komt in veel landen in verhoogde mate voor, vooral in Azië, Afrika en Zuid-Amerika maar ook in de landen van de voormalig Sovjet-Unie.

Wij geven niet zelf de vaccinatie maar geven je uitgebreid advies en sturen je indien nodig door naar de Tuberculosebestrijding van de plaatselijke GGD.

Cholera

Cholera is een darmontsteking die wordt veroorzaakt door de cholerabacterie. Cholera wordt overgebracht door slechte hygiëne: iemand die besmet is scheidt de bacterie via de ontlasting uit en die komt via voedsel of water in je maag terecht.

De ziekte komt vooral voor in minder ontwikkelde landen. Er zijn vaak epidemieën in Azië, Latijns-Amerika en Afrika.

BMR

Rodehond (rubella) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het rubellavirus dat alleen bij mensen voorkomt. Mazelen wordt veroorzaakt door het mazelenvirus en is een zeer besmettelijke infectieziekte. De Bof is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het bofvirus.

Alle drie zijn het besmettelijke infectieziektes die wereldwijd voor komen.

Teken encefalitis

Tekenencefalitis is een virusinfectie die een ontsteking van de hersenen (=encefalitis) kan veroorzaken. Het virus wordt meestal overgedragen door een tekenbeet, maar soms kan het drinken van ongepasteuriseerde melk ook besmetting geven.

Tekenencefalitis komt voor in bossen en grasland in delen van Europa, Rusland, China, Japan, Kirgizië, Kazachstan, Mongolië en Zuid-Korea.

Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is bij reizigers een zeldzame virusinfectie. Besmetting vindt plaats door beten van de Culexmug die broedt in rijstvelden.

De ziekte komt voor in grote delen van Zuid- en Oost-Azië, vooral op het platteland in gebieden waar varkens worden gehouden.