Cholera is een darmontsteking die wordt veroorzaakt door de cholerabacterie. Cholera wordt overgebracht door slechte hygiëne: iemand die besmet is scheidt de bacterie via de ontlasting uit en die komt via voedsel of water in je maag terecht. De kans op besmetting met cholera is in de meeste gebieden zeer klein als je de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen neemt zoals handen wassen en oppassen met wat je eet en drinkt.
De meeste mensen die besmet zijn met cholera worden niet ziek. In niet ernstige gevallen van cholera heb je wat last van diarree. Als het ernstiger is, krijg je grote hoeveelheden waterdunne diarree, vaak meer dan 20 x per dag. De diarree bij cholera wordt wel “rijstwater diarree” genoemd wordt omdat het er wat wit uitziet. Ook braken komt veel voor. Doordat je in korte tijd veel vocht verliest droog je snel uit en dat is de oorzaak dat je dood kunt gaan aan cholera, hoewel dit bij reizigers zeer zelden voorkomt.
Omdat je als reiziger er altijd wel voor kunt zorgen dat je schoon water bij de hand hebt, is het risico om cholera op te lopen zeer klein, zelfs als je in gebieden reist waar veel cholera voorkomt. In Nederland wordt gemiddeld één tot twee keer per jaar een geval van cholera gemeld.
Cholera wordt overgedragen door besmet water of voedsel. Preventieve maatregelen inrisicogebiedenhebben derhalve betrekking op vermijden van potentieel besmette levensmiddelen, net zoals bij andere feco-oraal overdraagbare ziekten.
Goede handhygiëne voor en na toiletbezoek is noodzakelijk om verspreiding te voorkomen.
b