Vaccinaties Corona (Covid-19)

Alles wat je moet weten over vaccinaties voor Corona (Covid-19). Welke vaccinaties zijn nodig en welke zijn aan te raden?

De Ziekte Corona (Covid-19)

Het coronavirus leidt nog steeds tot veel vragen, over de verdere gevolgen in Nederland maar ook over het reizen naar het buitenland. Verschillende organisaties werken samen om meer besmettingen te voorkomen en de gevolgen van het nieuwe virus te beperken.

 

Het is bij ons niet mogelijk om te testen als je corona gerelateerde klachten hebt, behalve op onze locatie in Haps. Heb je klachten en is Haps te ver reizen, dan adviseren wij om contact op te nemen met de GGD.

 

PCR (moleculaire) test

 

Geeft antwoord op de vraag of je op het moment van afname besmet bent met het coronavirus.

 

Bij de PCR test wordt met een wattenstaafje wat slijm uit de neus en keel afgenomen. Hiermee kan worden vastgesteld dat je op het moment van afname besmet bent met het coronavirus. De PCR-test zal eerst worden onderzocht in een laboratorium alvorens de uitslag bekend is. Dit zorgt er voor dat er op een dieper niveau naar de afwezigheid van het COVID-19 virus is getest.

 

Antigeen sneltest

 

Geeft antwoord op de vraag of je op het moment van afname besmet bent met het coronavirus.

 

Wij gebruiken een van de twee goedgekeurde sneltesten in Nederland, de Panbio COVID-19 sneltest (ook wel de antigeentest genoemd). Met de sneltest kan binnen een 20 minuten gemeten worden jij bepaalde viruseiwitten (antigenen) in het lichaam hebt die op het coronavirus (SARS-CoV-2) wijzen.

 

Sinds 6 november 2020 is een negatieve uitslag van de sneltest een garantie (mits de test is afgenomen met klachten en je niet voldoet aan de onderstaande risicogroepen) voor een daadwerkelijke afwezigheid van besmetting. Zie hiervoor het volgende bericht van de NOS. Er zijn twee uitzonderingen:

 

Serologietest

 

Geeft antwoord op de vraag of je besmet bent geweest met het coronavirus.

 

Bij de serologie test wordt er door onze BIG geregistreerde verpleegkundige bloed afgenomen. Het bloed wordt onderzocht op corona antistoffen en geeft daarmee aan of je in het verleden besmet bent geweest met het coronavirus. Voor deze test moet je minimaal 14 dagen klachtenvrij zijn.

 

Tijdens het onderzoek worden er drie antistoffen geanalyseerd: IgM, IgA en IgG.

 

IgG/IgM (serologische) sneltest

 

Bij de serologie sneltest neemt een van onze BIG-geregistreerde verpleegkundigen bloed bij jou af via een vingerprik.  De uitslag zal binnen 15 minuten bekend zijn.

 

De test kan worden gebruikt in de volgende situaties:

 
  1. Als je wilt weten of je in de afgelopen maanden COVID-19 hebben doorgemaakt.
  2. Als je een grove inschatting wilt maken in hoe lang geleden een COVID-19 infectie heeft plaatsgevonden.
 

Wanneer er antistoffen in het bloed gevonden worden, betekent dit niet automatisch dat een klant ook immuun is tegen herinfectie. Dit zijn twee verschillende fenomenen.

 

Ook is het nog niet bekend hoe lang de immuniteit na een COVID-19 infectie aanhoudt.

 

Als je in de afgelopen maanden een coronavaccin hebt ontvangen, kan het resultaat van deze antistoffentest ook positief uitvallen.

   

Wanneer ontvang je de uitslag?

 

De uitslag van een PCR test is doorgaans binnen 24 uur bekend. Daarnaast bieden wij de garantie dat je de uitslag binnen uiterlijk 48 uur ontvangt. Wij verwerken en verzenden de uitslag ook in de avonduren en in het weekend. De uitslag verzenden wij via de e-mail en zal in het Nederlands en Engels beschikbaar zijn.

 

De uitslag van de serologische test is bekend binnen 48-72 uur (wat door drukte in het lab kan variëren) waarna wij je de uitslag via een beveiligde pagina bekend maken.

 

Het is niet mogelijk om de uitslag versneld te ontvangen! Wij zijn afhankelijk van het laboratorium en hebben hier zelf geen invloed op.

 

Let op! Laat je een coronatest doen voor de corona vrij verklaring voor een reis? Houd rekening met de vluchttijden en de eisen van het betreffende land. De regels zijn per land verschillend en kunnen plotseling wijzigen. Om die reden kunnen wij hier geen informatie over geven. Je dient deze informatie zelf te achterhalen. Voor meer informatie omtrent de maatregelen per land kan je terecht op de Website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

Hoe ontvang je de uitslag?

 

De uitslag van de coronatest ontvang je per e-mail. In de e-mail voor uitslagen van testen vind je tevens een document om te downloaden: de corona vrij verklaring. Deze is in het Engels en in het Nederlands beschikbaar in de e-mail en ondertekend door de arts.

Prijzen corona-test

 

Wij bieden vier type testen aan: de PCR test (ook wel de swab test genoemd), de antigeen sneltest, de serologietest (antistoftest) en de IgM (serologie) sneltest.

 

Bij de PCR test wordt met een wattenstaafje wat slijm uit de keel en de neus afgenomen. Dit wordt vervolgens in het laboratorium geanalyseerd op het coronavirus. De test meet de actieve virusstoffen die de mogelijke besmetting met het coronavirus bepalen. Let op! De meeste landen accepteren alleen de PCR-test voor het afreizen naar de bestemming.

Wat kun je zelf doen?

 

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

Reisadvies

 

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken houdt de situatie buiten Nederland nauwlettend in de gaten en past waar nodig het reisadvies aan. Op de Website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vind je alle actuele reisadviezen. Daarnaast is het aan te raden om de Reisapplicatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te downloaden. In deze applicatie kun je jouw land van bestemming invullen. Wanneer er iets verandert omtrent het reisadvies, word je middels een push bericht geïnformeerd.

 

Let op! Laat je een coronatest doen voor de non-covid verklaring voor een reis? Houd rekening met de vluchttijden en de eisen van het betreffende land. De regels zijn per land verschillend en kunnen plotseling wijzigen. Om die reden kunnen wij hier geen informatie over geven. Je dient deze informatie zelf te achterhalen. Voor meer informatie omtrent de maatregelen per land kan je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook raden wij je aan om contact op te nemen met de ambassade van het land van je bestemming.

Verschijnselen van Corona (Covid-19)

Landen waar Corona (Covid-19) voorkomt

Nuttige informatie

Risico

Bescherming