Vaccinaties Corona (Covid-19)

Alles wat je moet weten over vaccinaties voor Corona (Covid-19). Welke vaccinaties zijn nodig en welke zijn aan te raden?

De Ziekte Corona (Covid-19)

In de afgelopen 3 jaar heeft COVID-19 een grote impact gehad op Nederland. Dat komt doordat veel mensen inmiddels corona hebben doorgemaakt en/of coronavaccinaties hebben ontvangen. Nu, ruim 3 jaar na de eerste coronabesmetting in Nederland, start een nieuwe fase. Het kabinet geeft geen adviezen meer die alleen gericht zijn op corona. De corona-adviezen maken nu deel uit van meer algemene overheidsadviezen om luchtwegvirussen, zoals griep, verkoudheid en corona, te voorkomen.

 

We zijn nu beter tegen het virus beschermd dan een drie jaar geleden. Dat komt doordat veel mensen inmiddels corona hebben doorgemaakt en/of coronavaccinaties hebben ontvangen. Maar het virus is er nog steeds. Gezondheidsautoriteiten in verschillende landen werken nog samen om besmettingen te voorkomen en de opkomst van nieuwe virusvarianten in te dammen.

 

Reizigers naar het buitenland hebben nog steeds veel vragen over het coronavirus.

 

Wil je weten welke regels gelden in het land waar je heen reist? Het Ministerie van Buitenlandse Zaken houdt de situatie buiten Nederland nauwlettend in de gaten en past waar nodig het reisadvies aan. Kijk op Website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

voor de actuele adviezen per land. Daarnaast is het aan te raden om de Reisapplicatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te downloaden. In deze applicatie kun je jouw land van bestemming invullen. Wanneer er iets verandert omtrent het reisadvies, word je middels een push bericht geïnformeerd. Neem ook eventueel contact op met de ambassade van het land

 

Het is bij ons helaas niet meer mogelijk om om een coronatest te laten verrichten, als je voor een land een dergelijke test nodig hebt. Ook kunnen wij geen arts-, herstelbewijs- of non-Covid verklaringen leveren. Daarvoor verwijzen we je naar commerciële partijen die dat nog wel doen. Let op ! Er zijn steeds minder plaatsen waar dit wordt aangeboden. Ook kunnen wij niet het coronavaccin leveren. Vooralsnog is dit vaccin alleen te verkrijgen bij de GGD.

 

Wat kun je zelf doen?

 

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

 

- Was je handen regelmatig - Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog - Gebruik papieren zakdoekjes - Geen handen schudden  

Verschijnselen van Corona (Covid-19)

 

Veelvoorkomende verschijnselen zijn verkoudheid, koorts, hoesten en benauwdheid. Een typisch verschijnsel is plotseling verlies van reuk en/of smaak. De ernst van de infectie is wisselend: van milde, niet-specifieke klachten tot een ernstig ziektebeeld met koorts, kortademigheid, longontsteking en ‘acute respiratory distress syndrome’ (ARDS). De ziekte kan ook asymptomatisch verlopen. Het virus is vooral gevaarlijk voor (ongevaccineerde) oudere personen en voor mensen met onderliggende aandoeningen.

Verschijnselen van Corona (Covid-19)

Landen waar Corona (Covid-19) voorkomt

Nuttige informatie

Risico

Bescherming